Jak już pisałam, upiekłam je kilka dni temu i włożyłam do aromatycznej, kwaśno słodkiej zalewy.
Dziś zjedliśmy ostatnie ... niestety. :(
Rybki w słodko kwaśnej zalewie.
- 1 kg małych śledzi (wielkości dużej szprotki)
- mąka do oprószenia
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 1 łyżka miodu
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 350 ml octu winnego
- sól do smaku
Rybki oczyść, osusz po czym usmaż na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
Ułóż je na papierowym ręczniku. Obierz cebulę, marchew i paprykę. Cebulę pokrój w ćwierć plasterki, marchew i paprykę zetrzyj na tarce.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj pozostałe warzywa, paprykę i chilli. Wlej szklankę wody, dodaj przyprawy (ziele angielskie,liść laurowy i sól do smaku) - gotuj aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na końcu dodaj ocet, miód - wymieszaj. Sprawdź czy odpowiada ci smak zalewy. Jeśli jest zbyt kwaśna dolej trochę wody, pamiętaj jednak, że po zalaniu rybek nie będzie tak intensywna.
Dopraw solą i chilli ostatecznie.
Zalej lekko przestudzoną zalewą rybki .
Układaj warstwę rybek zalej je zalewą z warzywami i tak kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Po 2-3 dniach rybki można podawać do jedzenia.
bardzo ciekawy przepis w takiej zalewie robiłam do tej pory śledzie, muszę spróbować Twojego pomysłu:)
OdpowiedzUsuń