Strony

21 lutego 2013

Razowe buchty z warzywami

Dzisiaj jeszcze o niedzielnym obiadku. Był ugotowany na parze z wyjątkiem duszonego w cebuli mięsa.
Buchty  śląskie i poznańskie pyzy to bardzo podobne kluchy gotowane na parze. Różnią się jednak sposobem podania. Na Śląsku kluski na parze jada się na słodko, w Wielkopolsce z mięsem, dużą ilością sosu  i najczęściej modrą kapustą.


A więc w niedzielę mieliśmy obiad  z kluskami na parze  z mięsem i warzywami.

Razowe buchty z warzywami



  • buchty: 20 dag razowej mąki orkiszowej
  • około 30 dag maki pszennej 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • jarzyny: niewielka kapusta włoska
  • 1 niewielki brokuł
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól do smaku

.
Z letniego mleka, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki sporządź rozczyn i pozostaw go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp  mąkę orkiszową, pszenną, dodaj jaja, olej i sól. Wyrabiaj ciasto najlepiej za pomocą miksera przez około 3 minut.   Odstaw ciasto do wyrośnięcia.



Oczyść jarzyny, pokrój w mniejsze części, posyp ziołami i solą do smaku, choć nie jest to konieczne.
Wstaw jarzyny do parowaru na około 25 minut.
Z wyrośniętego ciasta zrób wałek, pokrój go na plasterki. Z każdego plastra uformuj kulkę.

Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Paruj buchty w parowarze.
Podawaj je z jarzynami z mięsem i sporą ilością sosu.




W wersji wegetariańskiej pomiń dodatek mięsny i sos. Zastąp sos  masłem lub dobrej jakości oliwą.

1 komentarz: