Odcięłam udka i piersi, z reszty ugotowałam pyszny rosół. Z mięsa rosołowego, nóżek boczniaków i wątróbki upiekłam pasztecik. I tak jeden solidny kurczak - a tyle jedzenia!
Po kolei o niedzielnym jedzeniu.
Kurczak tymiankowo-cytrynowy
- 1 kurczak
- 2 limonki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wytnij z kurczaka udka i piersi (z kością).
Resztę mięsa przeznacz na rosół.
Wyszoruj dokładnie limonki.
Z jednej wyciśnij sok, dodaj do niego miód, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Dodaj odrobinę startej skórki z limonki, wymieszaj i natrzyj tą marynatą mięso. Druga limonkę pokrój w plastry, poukładaj je na mięsie.
W rękaw do pieczenia włóż mięso razem z glazurą, zawiąż go w cukiereczek i wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Trzymaj mięso około 1 i 1/2 godziny w tej temperaturze. Po tym czasie wyjmij mięso na półmisek żaroodporny, polej je sosem i wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na krótko, do chwili, aż kurczak nabierze złotego koloru.
Możesz też dodać ziemniaczki ugotowane w łupinach i obrane, by podać je razem z kurczakiem.
W rękaw do pieczenia włóż mięso razem z glazurą, zawiąż go w cukiereczek i wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Trzymaj mięso około 1 i 1/2 godziny w tej temperaturze. Po tym czasie wyjmij mięso na półmisek żaroodporny, polej je sosem i wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na krótko, do chwili, aż kurczak nabierze złotego koloru.
Możesz też dodać ziemniaczki ugotowane w łupinach i obrane, by podać je razem z kurczakiem.
ostatni wprowadziłam tymianek do kuchni, polecam bardzo do brze komponuje się z mięsem drobiowym:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w pełni!
OdpowiedzUsuń