Dziś z cyklu oszczędnie, będzie o sycącej i zdrowej zupie ugotowanej z resztek rosołu i ugotowanych w nim warzyw. Dodałam też trochę soczewicy czyli roślinnego białka i brokułów ugotowanych al dente.
Krem warzywny z brokułami
- 1,5 litra rosołu
- porcja warzyw z rosołu
- 3/4 szklanki soczewicy
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- 1 ugotowany broluł
- 5 dag żółtego sera
Soczewicę zalej rosołem i pozostaw na 15 minut, po czym ugotuj. Dodaj warzywa z rosołu i zmiksuj wszystko lub przetrzyj
przez sito.Dodaj paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę chilli.
Dopraw zupę sola i pieprzem do smaku po czym doprowadź do zagotowania.
Zagrzej ugotowane różyczki brokuła. Podawaj krem z brokułami posypany startym serem.
Brokułki ubóstwiam. :)
OdpowiedzUsuń