sos serowy dość kaloryczny. Zostało mi kilka łyżek zmielonego mięsa duszonego, więc dodałam do sosu dla mojego mięsożercy :))
Muszelki w sosie serowym.
- 300 g makaronu muszelki
- 3 łodygi selera naciowego
- 100 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- ok. 400ml mleka
- kilka łyżek zmielonego duszonego
- wcześniej mięsa (opcjonalnie)
- sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
- 4 pomidorki do dekoracji
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje przygotuj sos.
Na patelni stop masło, dodaj mąkę - zrób jasną zasmażkę.
Dolej mleko i mieszając doprowadź do zagotowania.
Dodaj pokrojony w kostkę żółty ser, mieszaj do jego rozpuszczenia.
Możesz dodać mięso, posiekaną wędlinę itp, jeśli lubisz.
Dopraw sos solą, pieprzem ziołowym i czarnym.
Ułóż porcje makaronu, posyp startymi łodygami selera i polej sosem.
Podawaj danie udekorowane pomidorkami, listkami selera i posypane pieprzem świeżo zmielonym.
Chyba każdy kocha serowy ser;) Mniam
OdpowiedzUsuń