28 marca 2012

Jaja w koszulkach na pasztecie

Bardzo smaczna przekąska mi się udała. Przygotowałam jaja poszetowe czyli w koszulkach na przypieczonych plastrach pasztetu z odrobina pikantnego sosu meksykańskiego.

Jaja w koszulkach na pasztecie


  • 4 jaja
  • 4 plastry pasztetu (jaki lubisz)
  • sos meksykański
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • szczypior do dekoracji
Plastry pasztetu ułóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Wodę zagotuj z octem, Jaja  kolejno rozbijaj na talerzyk i delikatnie opuszczaj do wody.







 Łyżką cedzakową obracaj tak jajo, by białko owinęło żółtko. Po około 4 minutach wyjmij z wody.
Wyjmij zagrzane plastry pasztetu na talerzyki, skrop je pikantnym sosem meksykańskim i na każdym ułóż jajko w koszulce. Podawaj udekorowane szczypiorem.

3 komentarze:

  1. wygląda mega apetycznie :)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam jajek w koszulkach, aż dziwne. Na pewno nadrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz takie żółteczko - polecam :)
      Można je podać na grzance razowej - niekoniecznie na pasztecie :).

      Usuń