14 marca 2012

Placki wymiecione z lodówki

 
Post w domu trwa, może nie taki ścisły, ale generalnie jadamy skromnie.
To częsta ostatnio potrawa obiadowo-kolacyjna czyli placki z tego co aktualnie jest w lodówce.
Ja takie placki nazywam

Placki wymiecione z lodówki.


  • 3 jaja
  • pół szklanki piwa (lub wody)
  • 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • kawałek wędliny lub boczku
  • pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu (1 szklanka)
  • lub surowe starte w łezkę w tej samej ilości
  • 1 -2 łyżki posiekanych ziół np. rozmarynu
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • pół szklanki ziaren (słonecznika, dyni itp)
  • olej roślinny do smażenia


Z jaj, śmietany, piwa  i mąki przygotuj ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Dodaj do ciasta
pozostałe składniki (warzywa, pokrojoną wędlinę, posiekane zioła), dopraw ciasto  solą, pieprzem i chili.









Na rozgrzanym na patelni oleju smaż placki z jednej strony, posyp je ziarnami, a następnie przewróć na drugą stronę. Podawaj placki na gorąco z dowolnym sosem lub bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz