To częsta ostatnio potrawa obiadowo-kolacyjna czyli placki z tego co aktualnie jest w lodówce.
Ja takie placki nazywam
Placki wymiecione z lodówki.
- 3 jaja
- pół szklanki piwa (lub wody)
- 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
- mąka pszenna (ile zabierze)
- kawałek wędliny lub boczku
- pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu (1 szklanka)
- lub surowe starte w łezkę w tej samej ilości
- 1 -2 łyżki posiekanych ziół np. rozmarynu
- sól, pieprz, chili do smaku
- pół szklanki ziaren (słonecznika, dyni itp)
- olej roślinny do smażenia
Z jaj, śmietany, piwa i mąki przygotuj ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Dodaj do ciasta
pozostałe składniki (warzywa, pokrojoną wędlinę, posiekane zioła), dopraw ciasto solą, pieprzem i chili.
Na rozgrzanym na patelni oleju smaż placki z jednej strony, posyp je ziarnami, a następnie przewróć na drugą stronę. Podawaj placki na gorąco z dowolnym sosem lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz