Dania z patelni należą do ekspresowych i łatwych w przygotowaniu.
Placki ryżowo-serowe.
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
- 2 duże jaja
- ok 30 dag mięsa z rosołu (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki ziaren słonecznika
- sos meksykański do polania
- olej roślinny do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Do miski wsyp ugotowany ryż. Dodaj posiekaną, obraną wcześniej cebulę i czosnek, dodaj jaja,
śmietankę ryż i gotowane mięso drobno posiekane (lub mielone). Na końcu dodaj starty ser - wymieszaj masę.
Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym do smaku.
Smaż na rozgrzanym na patelni oleju placuszki z jednej strony, posyp je słonecznikiem i przewróć na drugą.
Po usmażeniu z drugiej strony wyłóż placki na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
Podaj placki z sosem meksykańskim udekorowane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz