1 marca 2012

Placki ryżowo-serowe.

Jak widzicie ostatnio dzień po dniu dania smażone - szybkie do zrobienia placki.
Dania z patelni należą do ekspresowych i łatwych w przygotowaniu.

Placki ryżowo-serowe.


  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
  • 2 duże jaja
  • ok 30 dag mięsa z rosołu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • sos meksykański do polania
  • olej roślinny do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji



Do miski wsyp ugotowany  ryż. Dodaj   posiekaną, obraną wcześniej cebulę i czosnek, dodaj  jaja,
śmietankę ryż i  gotowane  mięso drobno posiekane (lub mielone). Na końcu dodaj starty ser - wymieszaj masę.
 Dopraw   solą, pieprzem czarnym i ziołowym do smaku.



Smaż  na rozgrzanym na patelni oleju placuszki z jednej strony, posyp  je słonecznikiem i przewróć na drugą.
Po usmażeniu z drugiej strony  wyłóż placki na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.







Podaj placki z sosem meksykańskim udekorowane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz