3 marca 2012

Domowy smalec z ziołami.

Do domowego chlebka najlepsze są masełko czosnkowe lub smalec z cebulą pachnący ziołami.
Do smalcu najczęściej dodaję majeranek i tymianek. Wszystkim smakuje takie zestawienie ziół, więc może i Wy spróbujecie?
Wiadomo, że smalec nie jest zdrowy, jednak kilka razy w roku, w okresie wiosennym robię spory garnuszek.

Domowy smalec z ziołami.

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka  tymianku
  • 2 cebule
  • szczypta soli
Słoninę pokrój w kosteczką, włóż do rondla o grubym dnie i smaż  do chwili, aż tłuszcz zacznie się wytapiać.Dodaj mleko i smaż dalej do chwili, gdy skwarki będą brązowe i chrupiące.
Dodaj posiekane drobno cebule (przedtem je obierz), zioła i szczyptę soli.
Gdy cebulka zrobi się szklista zestaw z ognia. Przelej smalec do miseczki i odstaw do ostudzenia.

Mój mąż przepada za taką kromeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz