2 marca 2012

Chleb z koprem i pokrzywą.

Dobry chleb w domu to podstawa. Taki zdrowy chleb dostarcza wielu cennych składników.
Bez ulepszaczy i innych sztuczności  jest pyszny, że nie sposób oprzeć się jego chrupiącej skórce.
W tym chlebie przemyciłam pokrzywę, która poprawia naszą odporność, co ważne jest szczególnie wiosną. Skruszona pokrzywa jest zupełnie niewyczuwalna, a koper poprawiający trawienie chleba nadaje mu lekko anyżkowy posmak.

Chleb z koprem i pokrzywą.


  • 1 szklanka  aktywnego zakwasu żytniego 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki  cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej do rozczynu
  • 1/2 kg  mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3 łyżki skruszonej pokrzywy suszonej
  • 1 łyżka kopru 
  • 2 płaskie łyżeczki soli





Drożdże wymieszaj z letnią wodą z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki.Odstaw do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
Mąkę pszenną i  żytnią wsyp do dużej miski. Dodaj maślankę  i zakwas oraz wzburzony zaczyn drożdżowy- zacznij  wyrabiać.









Po kilku minutach wyrabiania dodaj suszona pokrzywę, zmielone ziarna kopru oraz sól.
 Wyrabiaj do chwili, aż ciasto bedzie odstawać od łyżki.Zostaw ciasto do wyrośnięcia.
Po 15 minutach oprósz ciasto maką, uformuj wałek i wstaw go do nasmarowanej  tłuszczem i oprószonej maką foremki.
ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki.









Odstaw do ponownego wyrośnięcia.Gdy ciasto wypełni całą formę wstaw je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
Piecz  w wysokiej temperaturze około 20 minut, a następnie zmniejsz temp. do 120 st C. i piecz jeszcze około godziny.
Przed wyjęcię sprawdź patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz