- 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- pół szklanki otrębów owsianych do posypania
- masło do wysmarowania formy
Obierz i rozgnieć w misce banany, dodaj do nich jogurt, jajko i stopione masło -wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Mieszaj niezbyt starannie suche z mokrymi, przełóż do foremeki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Górę chlebka również posyp otrębami. Piecz w nagrzanym (190 st.C) piekarniku około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz