Strony

2 marca 2012

Muszelki w sosie serowym

Drugie danie dzisiaj mniej dietetyczne. Muszelki ugotowane al'dente, starty seler naciowy no i
sos serowy dość kaloryczny. Zostało mi kilka łyżek zmielonego mięsa duszonego, więc dodałam do sosu dla mojego mięsożercy :))





Muszelki w sosie serowym.

  • 300 g  makaronu muszelki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 400ml mleka
  • kilka łyżek zmielonego duszonego
  •  wcześniej mięsa (opcjonalnie)
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • 4 pomidorki do dekoracji





Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje przygotuj sos.
Na patelni stop masło, dodaj mąkę  - zrób jasną zasmażkę.
Dolej mleko  i mieszając doprowadź do zagotowania.
Dodaj pokrojony w kostkę żółty ser, mieszaj do jego rozpuszczenia.








Możesz dodać mięso, posiekaną wędlinę itp, jeśli lubisz.
Dopraw sos solą, pieprzem ziołowym i czarnym.
Ułóż  porcje makaronu, posyp startymi łodygami selera i polej sosem.












Podawaj danie udekorowane  pomidorkami, listkami selera i posypane pieprzem świeżo zmielonym.

1 komentarz: