Wątróbka smażona z cebulą z grzankami. Czytając książkę Wery sztabowej znalazłam właśnie taki przepis.
Zainspirowana nim zrobiłam swoją wersję mocno zbliżoną do oryginału.
Wątróbka po śląsku.
- 50dag wątróbki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 duża bułka pszenna
- 2 łyżki masła sklarowanego
- maka pszenna do oprószenia
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 litra bulionu
- sól, pieprz do smaku
Bułkę przekrój na połowę (wzdłuż) a następnie w kromki. Usmaż z nich rumiane grzanki.
Osusz wątróbkę, pokrój ją w plastry, oprósz mąką. Obierz i pokrój cebulę.Rozgrzej smalec na patelni.
Przesmaż wątróbkę z cebulą na rozgrzanym na patelni smalcu. Podlej bulionem i duś wątróbkę ok 10 min. Dopraw wątróbkę solą i pieprzem do smaku.
Osusz wątróbkę, pokrój ją w plastry, oprósz mąką. Obierz i pokrój cebulę.Rozgrzej smalec na patelni.
Przesmaż wątróbkę z cebulą na rozgrzanym na patelni smalcu. Podlej bulionem i duś wątróbkę ok 10 min. Dopraw wątróbkę solą i pieprzem do smaku.
Na końcu wetknij grzanki i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut w czasie których grzanki wpiją sos.
Podawaj wątróbkę od razu na ciepło.
ciekawy sposób podania ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com