3 marca 2012

Frittata z dynią

Frittata to rodzaj omletu we włoskim stylu.
Doskonale sprawdza się jako danie obiadowo-kolacyjne.
Jest łatwe i szybkie do przygotowania.

Frittata z dynią


  • 1/4 średniej dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • pół szklanki startego sera

Obierz dynię, pokrój ją w kosteczkę. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je. Do dyni dodaj cebulę i czosnek, lekko oprósz solą, dodaj tymianek pieprz czarny i ziołowy.
Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż dynię wymieszaną z cebulą i czosnkiem. Poduś warzywa kilka minut.






Jaja rozkłóć z mlekiem i zalej masą warzywa.
Na wolnym ogniu trzymaj do chwili, aż masa się zetnie.






Za pomocą talerza odwróć frittatę na drugą stronę i smaż jeszcze 5 minut.


Posyp górę serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz