Do smalcu najczęściej dodaję majeranek i tymianek. Wszystkim smakuje takie zestawienie ziół, więc może i Wy spróbujecie?
Wiadomo, że smalec nie jest zdrowy, jednak kilka razy w roku, w okresie wiosennym robię spory garnuszek.
Domowy smalec z ziołami.
- 1 kg słoniny bez skóry
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 2 cebule
- szczypta soli
Słoninę pokrój w kosteczką, włóż do rondla o grubym dnie i smaż do chwili, aż tłuszcz zacznie się wytapiać.Dodaj mleko i smaż dalej do chwili, gdy skwarki będą brązowe i chrupiące.
Dodaj posiekane drobno cebule (przedtem je obierz), zioła i szczyptę soli.
Gdy cebulka zrobi się szklista zestaw z ognia. Przelej smalec do miseczki i odstaw do ostudzenia.
Mój mąż przepada za taką kromeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz