Najpierw opiszę oliwkowe pizzerinki
Pizzerinki z oliwnego gaju.
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- około 300 g mąki uniwersalnej
- 400 ml letniej serwatki (lub wody)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 100 g masła czosnkowego Lurpak
- około 900 g oliwek zielonych
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 50 g parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
- ziarna dyni i lnu do posypania
- rozkłócone jajo
- mąka pszenna do podsypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz15Nc1peTMIDx7yCIavuLzhQAZ45jjazKE_slmcDy_fghQwcoUuJEa0-LiJuxgoE0QFNOQev2f6xEookd4uExD-Xnn0VdGrx4Aw5tNBocP88VxkrO2-yQOgoOXnRiDCCaqZUFlQJA0ns/s200/pizzaOl2.jpg)
Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Stop masło i przestudź je, by było letnie.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki pszennej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_MYLnedln-nG4NA7D15S7o7jUs90aqemw_jH7yjP_segkzaqgGvh1PHFHRyXwvbEefu1yraPDy0ZcohAIVwzynAoh7-0yH0jiPyEwO0dwXPxX05rVpv6mE-oN6H2UWvJt-WczDPnRfeY/s280/pizzaOl3.jpg)
Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki.
Posyp słonecznikiem i parmezanem.
Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni.
Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV3P-9e2AxA7I0ohtBGQMb0ycoErm3mN_HEuBU1K4eL2neLjmxlllnq72596-8MHYLopJn6HYvSaY9RJ0EUY1oDvSiPEAee78XTBoilTfk2_wcUIxbBIPWvPQ_kXUxdsF5opLlzBbHYoA/s280/pizzaOl4.jpg)
Tak samo postępuj z każdą następną.
Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz