Jest to propozycja pysznego obiadu lub kolacji. Przed wyjazdem w góry zjedliśmy cały talerz papryczek na obiad. Zostało tylko wspomnienie. Trzeba będzie powtórzyć...
Papryka faszerowana szynką i ryżem
- 1 kg papryczek
- 150 g ryżu
- około 600 g wieprzowej szynki
- kilka gałązek estragonu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
- bulion do podlania
- sos serowy
Ugotuj ryż aldente. Mięso wieprzowe zmiel. Obierz i posiekaj drobniutko cebulę.
Zeszklij ją na rozgrzanym na patelni maśle. Dodaj zmielone mięso i przesmaż je krótko rozgniatając łyżką, by nie skleiło się w grudki. Dodaj do mięsa ryż, 1 łyżkę posiekanego drobno estragonu, dopraw go solą, pieprzem czarnym i ziołowy do smaku. Wymieszaj dokładnie. Umyj papryczki. Odcinaj papryczki przy ogonkach, wyjmij gniazda nasienne.Napełniaj je farszem i nakładaj odciętą część.
Podawaj z sosem serowym udekorowane gałązkami estragonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz