Sezon śliwkowy czas zacząć! Zawsze na pierwszy ogień piekę drożdżowe z śliwkami pod kruszonką. Tym razem upiekłam ciasteczka drożdżowe, a właściwie połączenie cynamonowych ślimaczków z śliweczką i kruszonką.
Oto przepis:
Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- około 300 g mąki uniwersalnej
- 300 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 jaja
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 150 g masła
- 8 śliwek węgierek
- Na kruszonkę: 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka smalcu
- 3 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka czekolady w proszku
- 1 łyżeczka kakao
Z 2 łyżeczek masła, smalcu, 3 łyżeczek mąki, łyżeczki siemienia lnianego,
3 łyżeczki cukru czekolady w proszku i kakao przygotuj kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.
Stop masło i przestudź je, by było półpłynne.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Pozostały cukier zmiksuj z jajami.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj je do jajek, dodaj pozostałe składniki ciasta (mleko, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj go na prostokątny placek, posmaruj masłem i posyp cynamonem. Zroluj go po czym ostrym nożem pokrój na plasterki.
Ułóż plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W środek każdego plasterka wciśnij śliwkę i posyp kruszonką.
Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki posyp ciasteczka cukrem pudrem lub polukruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz