Strony

27 sierpnia 2013

Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką

Robot trochę odetchnął od mieszania ciasta na pizzerinki, a już dostał nowe zadanie.
Sezon śliwkowy czas zacząć! Zawsze na pierwszy ogień piekę drożdżowe z śliwkami pod kruszonką. Tym razem upiekłam ciasteczka drożdżowe, a właściwie połączenie cynamonowych ślimaczków z śliweczką i kruszonką.
Oto przepis:



Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką



  • 200 g mąki   pełnoziarnistej
  • około 300 g mąki  uniwersalnej
  • 300 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • szczypta  soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 150 g  masła 
  • 8 śliwek węgierek 
  • Na kruszonkę: 2  łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka kakao



Z 2  łyżeczek masła,  smalcu, 3 łyżeczek mąki, łyżeczki siemienia lnianego,
3 łyżeczki cukru czekolady w proszku i kakao przygotuj kruszonkę. Wstaw ją do lodówki.


 Stop masło i przestudź je, by było półpłynne.

Do miseczki wlej 100 ml letniej mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Pozostały cukier zmiksuj z jajami.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj je do jajek, dodaj pozostałe składniki ciasta  (mleko,  mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj go na prostokątny placek, posmaruj masłem i posyp cynamonem. Zroluj  go po czym ostrym nożem pokrój na plasterki.







Ułóż plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.







W środek każdego plasterka wciśnij śliwkę i posyp kruszonką.
Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki posyp ciasteczka cukrem pudrem lub polukruj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz