Przeglądając różne akcje kulinarne zauważyłam coś dla mnie czyli
„BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” :)
Od dawna, czyli od kiedy można było dostać czysty, bezzapachowy dobrej jakości olej rzepakowy stosuję go w kuchni. Szkoda, że tak późno znalazłam tą stronkę, bo więcej dodałabym w temacie olejowym :)
Może choć kilka przepisów...
Szybka
zapiekanka na rzepakowym
- 6 młodych ugotowanych ziemniaczków
- 1 młoda cukinia
- 4 jaja
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- kwiaty pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
Pokrój
cukinię również w plastry. Wybij jaja do miseczki po czym je
rozkłóć.
Rozgrzej
olej na patelni, zeszklij na nim cebulę. Zmniejsz ogień, rozłóż
warstwę ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem, rozłóż cukinię
znowu oprósz je solą i pieprzem po czym zalej wszystko jajami.
Nakryj patelnię i zapiekaj na bardzo małym ogniu do chwili aż jaja
się zetną. Przed podaniem posyp posiekaną natką i udekoruj
kwiatami pietruszki.
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń