Raz że to pełnia sezonu, dwa to konkurs na gotujmy.pl - "Wyspa warzywnych smaków".
Jedliśmy więc warzywa na okrągło, parowane, duszone, przecierane i w sałatkach.
Do parowanych warzyw zrobiłam domowy sos czosnkowy wg ciekawego przepisu z książki "Gotuj z fantazją" w przekładzie Elżbiety Michałowskiej. Oczywiście trochę musiałam zmienić wg swojego widzimisię :)
Warzywa z tym sosem smakowały wybornie!
Domowy sos czosnkowy
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy Extra V.
- miąższ białej bułki (z 1 kromki bułki pszennej)
- 1 żółtko jaja
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny do smaku
- sól i biały pieprz do smaku
- tymianek do dekoracji
Miąższ bułki skrop mlekiem. Gdy namoknie odsącz z mleka i umieść w misce blendera.
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, dodaj do miski. Dodaj musztardę i żółtko po czym miksuj blenderem. Po chwili nie przerywając miksowania wlewaj oliwę cienką strużką.
Na końcu dopraw miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym do smaku. Porcje sosu podawaj w małych miseczkach udekorowane listkami tymianku. Sos nie wkorzystany zamknij w słoiczku. Możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce do ponownego użycia.
kolorowo i zdrowo dla mnie super:)
OdpowiedzUsuń