Babeczki owocowe glazurowane miodem
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 duże jajo
- 150 g cukru
- 150 ml kefiru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 200 g porzeczek różowych i czarnych
- 3 łyżki półpłynnego miodu
- agrest do dekoracji
Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jajo z cukrem,
kefirem i 4 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj porzeczki, wymieszaj.
Umyj i obierz agrest.
Masę przełóż do foremek wyłożonych papilotami. Na wierzch każdej babeczki ułóż agrest.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Wyjmij je, gdy babeczki będą rumiane.
Po lekkim przestudzeniu posmaruj babeczki miodem.
Cudowne połączenie owoców i miodu. Też takie bardzo lubię. Pychotka!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2013/07/konkurs-letni-deser-z-teekanne-do.html
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) pyszności:)
OdpowiedzUsuń