16 lipca 2013

Babeczki owocowe glazurowane miodem

Joasia, którą poznałam w Poznaniu na festiwalu narobiła mi takiego apetytu swoimi  babeczkamiu z owocami, że musiałam upiec swoje.


Babeczki owocowe glazurowane miodem



  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajo
  • 150 g cukru
  • 150 ml kefiru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 200 g porzeczek różowych i czarnych
  • 3 łyżki półpłynnego miodu
  • agrest do dekoracji 




Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jajo z cukrem,
kefirem i 4 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp  mąkę i wymieszaj. Dodaj  porzeczki, wymieszaj.




Umyj i obierz agrest.







 Masę przełóż do foremek wyłożonych papilotami. Na wierzch każdej babeczki ułóż agrest.
 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.





 Wyjmij je, gdy babeczki będą rumiane.
Po lekkim przestudzeniu posmaruj babeczki miodem.




3 komentarze:

  1. Cudowne połączenie owoców i miodu. Też takie bardzo lubię. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2013/07/konkurs-letni-deser-z-teekanne-do.html

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń