Miałam też bukiet polnych kwiatów - użyłam kwiatów rumianku do dekoracji.
Placki orkiszowe z cieciorką, tymiankiem i rumiankiem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrFl2JUBdgyJosKswxiwUhraeCzLpJ6Uys-Q0to4JLYdPx2TwQO6wRrWcoAxppcJ-EdRvb41lv7D6Z70phxBbQsh2VBOuYquZptoa4HnF5ksFb0hksTDwVcoo6QhDYDZdPsgVwjkqcCdE/s320/rumian.jpg)
- 1 szklanka ugotowanego orkiszu (lub innej kaszy)
- 4 jaja
- 100 g chudej kiełbasy (najlepiej swojskiej)
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki startego żółtego sera (np. Bursztyn)
- 2/3 szklanki ugotowanej cieciorki
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- pęczek tymianku
- olej rzepakowy do smażenia (ok 100ml)
- kwiaty rumianku do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6egml-IKNPxvKNvOkRTnhrW-JkeIDOWFjqRcgMBrqwDBW0GNtnzVuoS_wAQcS3fzW9-k2d3X5l87uCAfT9hI6awLKYs-QDXX_U_qGl-zo9lNqDo_kd8lBWzwCl_SdS7zRPthby5l8O_w/s200/PlacOrkRum1.jpg)
Obierz czerwoną cebulą, posiekaj ją drobno.
Rozkłóć jaja w misce, dodaj orkisz lub inną kaszę, cebulę, pokrojoną wędlinę, cieciorkę i starty ser.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEoTAkKDjhyphenhyphenDQ9Zx59GRCJz8opRRh6JP4MpGzDGwfNJ8cmQvdWm9FZLnqsvgpy5YAffn8Gwh4sQ56oAdP7p6HtPmPexnH-XyWEQzHp73OCbLRajWcWMmfG1hGXvsEGoeDssJcGGVkq3V4/s200/PlacOrkRum2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_vBTFyRM4FCqj9CXAZc2qKHgI3bMGeMnQUNELdY-WibyKO6BZChyphenhyphene7PZCLnAaJjML1eMSu5G9ROiew0MjBqqbB5PoHn8nNAGZPvO3Rlasm6AhHQJCqmeuhNIzZ5gZowP_rx-NfBhcKRI/s200/PlacOrkRum3.jpg)
Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym (na złoty kolor).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuBbu2BVPuQEDhma_JmnsTuyexQmXJNPebADjswMFbwh5o05U-WJeBr4K2ZtvYhrdC2XTnQCw1Uc3kCdGfzLPInt22JUeUfST_10btjiZLrcvFgxfjsJ6CibHSqwDkvhmXhcku6nC6wLE/s400/PlacOrkRum4.jpg)
Układaj po kilka na talerzu, dekoruj gałązkami tymianku i kwiatami rumianku.
Możesz podać z sosem pomidorowym.
Wyglądają przepysznie. Składniki też brzmią bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń