Bardzo lubię ten sposób zagęszczenia naturalnymi pektynami zawartymi w jabłkach dżemu z innych owoców. Powstaje smaczna, aromatyczna marmolada. Jeśli lubisz możesz ją aromatyzować odrobiną pestkówki (nalewki z pestek)
Marmolada z papierówek i wiśni
- 1 kg jabłek
- 1 kg wiśni
- 40 dag cukru
- 1 łyżka pestkówki (opcjonalnie)
Umyj wiśnie, wydryluj je po czym zasyp cukrem. Po kilku godzinach gdy puszczą sok zlej go do słoiczka.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki. Zalej je 3 łyżkami wody i rozparuj na małym ogniu.
Za pomocą blendera zmiksuj jabłka na gładko. Przetrzyj przez sito.
Dodaj wiśnie i sok po czym podgrzewaj na bardzo małym ogniu aż nabierze odpowiedniej gęstości a wiśnie się rozpadną.
Jeśli chcesz przechować dłużej przełóż ją na gorąco do słoików i zamknij.
pycha:)
OdpowiedzUsuń