31 lipca 2013

Marmolada z papierówek i wiśni

Marmolada  z niedojrzałych papierówek (spadów) i wiśni  jest już w słoikach.
Bardzo lubię ten sposób zagęszczenia naturalnymi pektynami zawartymi w jabłkach dżemu z innych owoców. Powstaje smaczna, aromatyczna marmolada. Jeśli lubisz możesz ją aromatyzować odrobiną pestkówki (nalewki z pestek)



Marmolada z papierówek i wiśni


  • 1 kg jabłek
  • 1 kg wiśni
  • 40 dag cukru
  • 1 łyżka pestkówki (opcjonalnie)








Umyj wiśnie, wydryluj je po czym zasyp cukrem. Po kilku godzinach gdy puszczą sok zlej go do słoiczka.









Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki. Zalej je  3 łyżkami wody i rozparuj na małym ogniu.








Za pomocą blendera zmiksuj jabłka na gładko. Przetrzyj przez sito.








 Dodaj wiśnie i sok po czym podgrzewaj na bardzo małym ogniu aż nabierze odpowiedniej gęstości a wiśnie się rozpadną.
Jeśli chcesz przechować dłużej przełóż ją na gorąco do słoików i zamknij.








1 komentarz: