W tym roku postanowiłam wzbogacić ją nutą wanilii.
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą wanilii
- 1 kg czarnej porzeczki
- 0,4 kg cukru
- 250 ml spirytusu
- około 500 ml wódki dobrej jakości
- 1/2 laski wanilii
Opłucz owoce, odsącz z wody i obierz z szypułek. Zasyp owoce cukrem, wymieszaj - odstaw na kilkanaście godzin by owoce puściły sok. Zlej sok, zmieszaj go z spirytusem, a owoce zalej wódką.
Dodaj do nich przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zalej wódką. Po 3 tygodniach zlej wódkę z nad owoców i połącz z spirytusem wymieszanym z sokiem. Rozlej do butelek i leżakuj je przez kilka miesięcy.
u mnie też ostatnio porzeczkowo. A ta nuta wanilii brzmi intrygująco:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo nuta jest ciekawa!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń