W ubiegłym roku dosyć długo smażyłam dżem z agrestu. Wydaje mi się że zbyt długie smażenie powoduje nadmierną karmelizację i dużą utratę witamin.Tym razem postanowiłam to zmienić.
Smażyłam dżem krótko i dałam niewiele cukru, po czym zagotowałam.
Krótko smażony dżem agrestowy
- 1 kg niedojrzałego agrestu
- 40 dag cukru
- 3 łyżki wody
Obierz i umyj agrest. Wsyp go do rondla z grubym dnem, dodaj wodę i na małym ogniu rozgotuj go trochę pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę, wsyp cukier i trzymaj na małym ogniu ciągle mieszając.
Po 15 minutach zestaw z ognia i ostudź. Przygotuj słoiki (wypraż je w piekarniku lub mikrofalwce).
Dżem zagrzej na płycie i smaż mieszając kolejne 15 minut. Przełóż go do słoiczków, zakręć po czym pasteryzuj przez 15 minut w temp. 90 st. C.
Dżem będzie świetną podstawą do sosu owocowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz