31 lipca 2013

Nalewka z kwiatów bzu czarnego z imbirem

Bardzo ciekawa w smaku nalewka, jedna z moich ulubionych.





Nalewka z kwiatów bzu czarnego z imbirem

20 baldachów kwiatu bzu czarnego
2 cytryny
30 dag cukru
1/2 litra wody mineralnej niegazowanej
1/2 litra spirytusu
1 łyżka kandyzowanego imbiru









Obierz kwiaty z zielonych łodyżek. Z wody i cukru przygotuj syrop.
Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem, Pokrój ją na cieniutkie plasterki.
Do dużego słoja wsypuj kwiaty, przekładając je plasterkami cytryny. Zalej wszystko syropem i odstaw  na tydzień.








Zlej syrop z nad owoców , dodaj spirytus, sok z jednej cytryny i posiekany drobno imbir kandyzowany.Odstaw na miesiąc. Po tym czasie przelej nalewkę przez filtr. Odstaw na co najmniej miesiąc gdyż dopiero po tym czasie nabiera wspaniałych walorów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz