![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNxch4mwVHgvoVtpRfrCZzZzhcWW-GFZ3Z9gcxv3AlLz1Y8GL-3tcmGcOOUO_zWBbu6ngA7yFnht1u4xwbFpDzl66BTR5Aw2uCq80GoHvq6y92bqqgXIToqzl8ihczjAx7QlJMhyphenhyphen3Gcck/s320/NalKw+Bzu.jpg)
Nalewka z kwiatów bzu czarnego z imbirem
20 baldachów kwiatu bzu czarnego
2 cytryny
30 dag cukru
1/2 litra wody mineralnej niegazowanej
1/2 litra spirytusu
1 łyżka kandyzowanego imbiru
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjW9ikRm7ZzlAkConM10AsiP_gJBq0mVJD_KxLnaei6zzPVKwcOJXPbOsv4kZPkZCiyc8AsZe2eEd_MDP0FWxgIfAa5AMHtKOJqPRUJsr6iecbNjP3UveQtaURBD-qi7gkmZAfmGR9_3TU/s200/NalKw+Bzu1.jpg)
Obierz kwiaty z zielonych łodyżek. Z wody i cukru przygotuj syrop.
Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem, Pokrój ją na cieniutkie plasterki.
Do dużego słoja wsypuj kwiaty, przekładając je plasterkami cytryny. Zalej wszystko syropem i odstaw na tydzień.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1tnm-qDxrXIiYFDhBnxpU_PPgJpg3weXC6s8yCzxu4o-dngjBpbAllKR76DV7HDJn9KR7ACvL2iCHL9LRHGQ_Y66OHMUT9mWXFVv-LygP8a7bsU5NGHScA7-c52nbOaFgrAUWMa-7O-Q/s200/NalKw+Bzu2.jpg)
Zlej syrop z nad owoców , dodaj spirytus, sok z jednej cytryny i posiekany drobno imbir kandyzowany.Odstaw na miesiąc. Po tym czasie przelej nalewkę przez filtr. Odstaw na co najmniej miesiąc gdyż dopiero po tym czasie nabiera wspaniałych walorów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEC_qNl0VwLSoP9sFgylEV8H9blVow_QeJzmgiBan4JhI8o8Y1y7DcO1lIl3vX3mH_EmhuvGLJgCXqIvUFTgyS0GD1KhmOwqFbpySYesQecjRBMyts8YaGBUfJqWUBQJJjnE-rvO2tmRE/s400/NalKw+Bzu3.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz