![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6tsoyDcgOK0LyVauFqazJT48-Gdzl3laHzzzJfjVvmLYpawXlg91QV4jTzIpIc9pCQtAYaA47eLPXyVcgQ3xIFe4EPvAeo8X-1VtEU6N531NFjeWrp1B8QXS7KfSC1ERMBwzYhKzMP5o/s640/konfPorz.jpg)
Dżem z czarnej porzeczki.
Umyj owoce i odsącz je z wody. Obierz z szypułek. Zasyp cukrem, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin do chwili, aż puszczą sok.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9dYT5ZzgNkQEDeT-Ulbj59DymaHkeA5Xn5P3IPDkd77V1I8eB9w4451CDQwpl2fun32NqZ6yP2jVbNwkSjcbYGz3a-ZKbjbjcAQHkneVbHmBAb8cGL00zIADnIrnjSRp6PEs2zfew-Qg/s320/konfPorz2.jpg)
Przełóż do rondla o grubym dnie i wysokich brzegach. Gotuj na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do chwili, aż dżem zgęstnieje. Możesz zrobić to kilkakrotnie przerywając i schładzając dżem. Zagęszczaj dżem do takiego jaki lubisz.
Ja wolę mniej zagęszczony, krócej trzymany na kuchence. Jeśli chcesz przechować dżem dłużej pasteryzuj go w słoikach w temp. 90 st.C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz