24 lipca 2013

Babeczki owocowe z serca

Olej rzepakowy można dodawać do babeczek zamiast stopionego masła.
Kolejne babeczki z owocami sezonowymi

Babeczki owocowe z serca


  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajo
  • 150 g cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 200 g porzeczek czarnych i agrestu
  • czarna porzeczka i bita śmietana  do dekoracji 








Umyj i obierz owoce. Odsącz z wody.


Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jajo z cukrem,
jogurtem i 4 łyżkami oleju.
Do płynnej masy wsyp  mąkę i wymieszaj. Dodaj  owoce, wymieszaj.
Masę przełóż do silikonowych foremek w kształcie serca .






 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Wyjmij je, gdy babeczki będą rumiane.
Po   przestudzeniu udekoruj babeczki bitą śmietaną i czarną porzeczką .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz