![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjY4IrZV6SEK0YhK2ExZFjheVo_aZx3r5jAplK9vtLyZgzNDR7dJ9wd9iZR-GI9fiP-hpW1FQJimKeCezL2h594a0-zsomOzmsstCpp0-X77iV1AUvmjTlt18Fni4m8LMpX7yrMtxOgryg/s280/DzemAgr1.jpg)
W ubiegłym roku dosyć długo smażyłam dżem z agrestu. Wydaje mi się że zbyt długie smażenie powoduje nadmierną karmelizację i dużą utratę witamin.Tym razem postanowiłam to zmienić.
Smażyłam dżem krótko i dałam niewiele cukru, po czym zagotowałam.
Krótko smażony dżem agrestowy
- 1 kg niedojrzałego agrestu
- 40 dag cukru
- 3 łyżki wody
Obierz i umyj agrest. Wsyp go do rondla z grubym dnem, dodaj wodę i na małym ogniu rozgotuj go trochę pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę, wsyp cukier i trzymaj na małym ogniu ciągle mieszając.
Po 15 minutach zestaw z ognia i ostudź. Przygotuj słoiki (wypraż je w piekarniku lub mikrofalwce).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiv6jc2F1ClWJnJAv0UvQk3bdnNkLz9Qwru3UpAg6__kJ-vW1D4TOGVx9nvHla6rCElNMKKyQ3jYuwxt_HsTMFr6ORxbdkJabKc9n1RDbVv9xJuO3xDG9SiO7ty1ZxI5NVoj25plO-Fdw/s200/DzemAgr2.jpg)
Dżem zagrzej na płycie i smaż mieszając kolejne 15 minut. Przełóż go do słoiczków, zakręć po czym pasteryzuj przez 15 minut w temp. 90 st. C.
Dżem będzie świetną podstawą do sosu owocowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz