Macaronnes au jambon a la maniere de l'emmental.
Bardzo mi się spodobała. Prosta w wykonaniu, smaczna. Postanowiłam ją przygotować na obiad.
Przystanek Szwajcaria :
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEia0wi8mUitxYCdnrbi7qa4liwLI3cMck9pX21lYmaiN84B-zCWcEowtcafEWeb6tIJs1_uIWd7T0PX9jHtMoXuSbg7h9F6Z0FNOuKNWdqQnw23VKl6-NBhUZ6DKxrF89iEYUiDavM3ejya/s640/MakSzw.jpg)
Szwajcarska zapiekanka makaronowa.
- 400 g makaronu wstążki
- 250 g szynki wiejskiej (lub kiełbasy)
- 2 jaja
- 200 ml wiejskiej śmietanki
- 50 g startego emmentalera (lub innego dobrego sera żółtego)
- sól i pieprz czarny do smaku
- ugotowane różyczki brokuła do przybrania
- natka pietruszki do posypania
- masło sklarowane do wysmarowania formy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5TqtclEcJPtYcyZqjPdu0VDUoOgM9Nh-ezHGf3MDXYYkxR__8VNdb2iLpqnIVuP1p-b7ivA-hfi1A2t4jIXMYUOMDtETwF52EEqTzy1pAYtrjE45MmPY7fZn0Bn-bJZpBu3puK61q7HCv/s200/MakSzw1.jpg)
Ugotuj makaron al dente. Przelej zimna wodą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZ10_jrP1LXytUq7w2z7cYu6n2PD8aqlZGW9kHZWEUYSJ0Bw7DOb8MDyJ9C0qCT50Nuig2vyzCs6P_kAXjGsYtVHgw6XuFlHTyLPp4QOnr7ouB0VeAhAHz1d9hDTeD3npuhS2CtNpvSIaP/s200/MakSzw2.jpg)
Szynkę pokrój na paseczki (kilka plastrów odłóż do dekoracji) - wymieszaj z makaronem po czym ułóż w wysmarowanej masłem formie do zapiekania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9ahhoWVnvPAHJlFnJc98mUBi7Np1QYEugaH1oi6ED3v874NGK-KplhJtVg5lH7V2ynd7faDHi5ZE_02uDF3PxLMAEGw-1SfCtKuef112surw4slfOL4DllB3S47_ODqnh3crGnXQnrNfN/s200/MakSzw4.jpg)
Jaja wymieszaj ze śmietanką, lekko posól i popieprz - zalej nią makaron.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnu5ui0J5QZps7q77pWXDqyeRyc1RqsLymglt7HWD6aak8uzBpgp8Q4UZXRIc1LR5Ev5JSzplnEs5i9FaBl7v78axUqNRh7091FNVdfXQ85hpP7DKOJmxiD3aWSPwdGQ09uatKAnIdsK_T/s200/MakSzw5.jpg)
Górę posyp startym serem.
Zapiecz w piekarniku w temp. 180 st.C pod przykryciem przez około 40 minut. Pod koniec zapiekania zdejmij pokrywę i włącz termoobieg, by ser lekko się zarumienił.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguX04Ow2cz6Kbi3KUjO5G0-E49-l8LkqhglShmnUvm-m2roQ_faojfHXsZ1_WLE53sLMDIEr03QD3KI9n6yCyDo5dFvTsaUwc1_sIwqqZ65rbo4nLNMk_WN_aBDKmm4Jjq8i-hH7YZU213/s200/MakSzw7.jpg)
Podawaj zapiekankę udekorowaną różyczkami brokuła, zwiniętymi w różyczki plasterkami szynki i posypaną natką pietruszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUT-XX4yixAzb-8W-wS7aQAD7rD6_LE-aLek6RNvfZJ4_OcL-XD68v6vyuknX9qM0zt4SucGE-2ixD5ZjG1Vfgm9wh-PV8kCtbr2jXt_MMdQ07WthoQD8eKKuyMF8gjJUzwMs2RC8ReQo2/s400/MakSzw6.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz