I często przygotowuję takie danie z mięskiem, kiełbaską lub boczkiem.
Do dzisiejszej zupy dodałam chrupiący boczek i.... mężuś był bardzo zadowolony. Mnie też zupa smakowała. Boczek w takiej wersji jest bardzo smaczny, a i zupa zyskała przyjemny wędzony aromat.
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
- około 12 liści jarmużu
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka maki pszennej
- 15 dag boczku wędzonego
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- natka pietruszki do posypania
Umyj i obierz warzywa. Liście jarmużu pokrój drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej warzywa bulionem, dodaj posiekany czosnek i gotuj do miękkości.
Pokrój boczek w cienkie plasterki. Usmaż boczek na patelni. Gdy będzie chrupiący zdejmij go na talerz na papierowy ręcznik, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę.
Oprósz cebulkę mąką, smaż ją przez kilka minut po czym wsyp do zupy. Dopraw zupę sola i pieprzem ziołowym do smaku.
Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Podawaj zupę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki. Na środku ułóż chrupiący boczek.
Oprósz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Pyszotka, i ten boczus;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Boczuś wzbogaca zupę smakowo i kalorycznie :) (jak dla mnie niestety )
OdpowiedzUsuń