Konkurs okazał się ciekawą podróżą po Europie.
Przejrzałam moje stare książki by dowiedzieć się o daniach z makaronem w krajach nad Renem, z południa i wschodu Europy. No i wyznaczyłam trasę.
A więc zaczynamy...
Zaczynamy makaronową podróż od Włoch. W spiżarce czekał wspaniały włoski czarny makaron
NERO DI SEPIA. Pomyślałam, że taki makaron będzie świetnie smakował z jasnym sosem i łososiem .
Włoskie spaghetti z sosem typu carbonara
z łososiem i zielonym pieprzem
- 300 g czarnego spaghetti "Nero di sepia"
- 250 g wędzonego łososia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 150 ml świeżej śmietanki kremowej
- 4 żółtka
- 2 łyżki pieprzu zielonego
- 4 łyżki startego żółtego sera (długo dojrzewającego)
- listki bazylii i pieprz zielony do dekoracji
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je drobno. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek.
Wymieszaj śmietankę z żółtkami.
Posiekaj połowę pieprzu zielonego wyjętego z zalewy.
Posiekaj łososia zostawiając kilka plasterków do dekoracji.
Dodaj pokrojonego drobno łososia do cebuli. Po krótkim przesmażeniu dodaj zielony pieprz i śmietankę wymieszaną z żółtkami. Doprowadź sos do zagotowania i trzymaj na małym ogniu aż zgęstnieje.
W międzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut).
Podawaj makaron od razu z sosem, udekorowany plasterkami łososia i bazylią, posypany serem i zielonym pieprzem. Możesz też wymieszać makaron z sosem na patelni i podać go w takiej formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz