Nic tak dobrze nie smakuje jak borowiki lub inne grzyby leśne duszone w śmietanie.
Jak dodamy do tego zdrowy makaron typu świderki, rurki, łazanki .....cudne połączenie zdrowia i smaku!
Grzyby leśne duszone w śmietanie z makaronem to wspaniałe polskie danie.
Przepis łączy staropolską tradycję z nowoczesnym trendem zdrowego żywienia, gdzie makaron pełnoziarnisty odgrywa niemałą rolę.
Makron pełnoziarnisty z grzybami z polskich lasów
duszonymi w śmietanie.
- 400 g pełnoziarnistego makaronu typu świderki
- 750 g borowików lub podgrzybków
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki kremowej
- sól i pieprz do smaku
- pęczek szczypioru
- 2 łyżki jałowca
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je drobno. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę.
Obierz grzyby. Pokrój je w plasterki.
Dodaj grzyby do cebuli. Po krótkim przesmażeniu dodaj śmietankę, połowę rozgniecionych ziaren jałowca, sól, pieprz czarny do smaku i duś grzyby do miękkości na małym ogniu.
W międzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Gdy sos zgęstnieje zestaw go z ognia i podawaj z pełnoziarnistym makaronem . Posyp szczypiorem i ziarnami jałowca.
I tak kończy się podróż po Europie.
Przepisy na zapiekankę alzacką i szwajcarską opracowałam wzorując się na przepisach z książki
Barbary Pokorskiej "Co jedzą i piją nad Renem".
Opis podawania makaronu na węgierskich stołach zaprezentowany w książeczce "Kuchnia węgierska" Marii Iwaszkiewicz i Stanisława Włodka zainspirował mnie do opracowania przepisu na makaron z orzechami i miodem. Pozostałe przepisy oparte są na wiedzy doświadczonej kucharki :)
idealny na jesień ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja jestem miłośniczką takich smaków :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!