15 października 2013

Makron pełnoziarnisty z grzybami z polskich lasów.

Ostatni  przystanek na makaronowym szlaku to Polska. Ponieważ w Polsce mamy wspaniałe lasy pełne grzybów i sezon na grzyby jeszcze trwa zostańmy przy tematyce grzybowej. Jeszcze mam w pamięci smak ukraińskiej zupy grzybowej z łazankami. Pycha!
 Nic tak dobrze nie smakuje jak borowiki lub inne grzyby leśne duszone w śmietanie.
Jak dodamy do tego zdrowy makaron typu świderki, rurki, łazanki .....cudne połączenie zdrowia i smaku!
Grzyby leśne duszone w śmietanie z makaronem to wspaniałe polskie danie.
Przepis łączy staropolską tradycję z nowoczesnym trendem zdrowego żywienia,  gdzie makaron pełnoziarnisty odgrywa niemałą rolę.



Makron pełnoziarnisty z grzybami z polskich lasów
 duszonymi w śmietanie.


  • 400 g pełnoziarnistego makaronu typu świderki
  • 750 g borowików lub podgrzybków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml  śmietanki kremowej
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki  jałowca



Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je drobno. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij  cebulę.








Obierz grzyby. Pokrój je w plasterki.







Dodaj grzyby  do cebuli. Po krótkim przesmażeniu dodaj  śmietankę, połowę rozgniecionych ziaren jałowca, sól, pieprz czarny do smaku  i duś grzyby do miękkości na małym ogniu.






W międzyczasie  ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Gdy sos zgęstnieje zestaw go z ognia i podawaj  z pełnoziarnistym makaronem . Posyp szczypiorem i ziarnami jałowca.



I tak kończy się podróż po Europie.
Przepisy na zapiekankę alzacką i szwajcarską opracowałam wzorując się na przepisach z książki
Barbary Pokorskiej "Co jedzą i piją nad Renem".
Opis podawania makaronu na węgierskich stołach zaprezentowany w książeczce "Kuchnia węgierska" Marii Iwaszkiewicz i Stanisława Włodka zainspirował mnie do opracowania przepisu na makaron z orzechami i miodem. Pozostałe przepisy oparte są na wiedzy doświadczonej kucharki :)



2 komentarze: