8 października 2013

Papryka nadziewana makaronem i kurczakiem z pasta pomidorową

Dziś na obiad zapiekłam paprykę z makaronem i kurczakiem. Dodatek koncentratu okazał się nieodzowny.
świetnie połączył farsz.



Papryka nadziewana makaronem i kurczakiem z pasta pomidorową


  • 150 g ugotowanego makaronu (nitki, muszelki, orzo)
  • około 150 g przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g żółtego sera
  • 200 g mięsa z kurczaka z grilla
  • bazylia w proszku, pieprz ziołowy do smaku
  • 6-8 papryk zielonych


Obierz cebulę i czosnek.  Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj koncentrat. Po przestudzeniu dodaj makaron i kawałki kurczaka z grilla.  Dodaj starty ser .Wymieszaj farsz dokładnie, dopraw bazylią, solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Odetnij górę papryk z ogonkiem, wyjmij gniazda nasienne. Nadziewaj papryki makaronem razem z sosem pomidorowym. Nakryj  odciętymi częściami z ogonkiem. zapiekaj około 40 minut w temp. 160 st.C.
Podawaj na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz