Macaronnes au jambon a la maniere de l'emmental.
Bardzo mi się spodobała. Prosta w wykonaniu, smaczna. Postanowiłam ją przygotować na obiad.
Przystanek Szwajcaria :
Szwajcarska zapiekanka makaronowa.
- 400 g makaronu wstążki
- 250 g szynki wiejskiej (lub kiełbasy)
- 2 jaja
- 200 ml wiejskiej śmietanki
- 50 g startego emmentalera (lub innego dobrego sera żółtego)
- sól i pieprz czarny do smaku
- ugotowane różyczki brokuła do przybrania
- natka pietruszki do posypania
- masło sklarowane do wysmarowania formy
Ugotuj makaron al dente. Przelej zimna wodą.
Szynkę pokrój na paseczki (kilka plastrów odłóż do dekoracji) - wymieszaj z makaronem po czym ułóż w wysmarowanej masłem formie do zapiekania.
Jaja wymieszaj ze śmietanką, lekko posól i popieprz - zalej nią makaron.
Górę posyp startym serem.
Zapiecz w piekarniku w temp. 180 st.C pod przykryciem przez około 40 minut. Pod koniec zapiekania zdejmij pokrywę i włącz termoobieg, by ser lekko się zarumienił.
Podawaj zapiekankę udekorowaną różyczkami brokuła, zwiniętymi w różyczki plasterkami szynki i posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz