Dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego pasta była bardzo smaczna.
Pomidorowa pasta śledziowa
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła sklarowanego
- 1/2 kg wędzonych obranych śledzi
- 1 ząbek czosnku
- około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 3 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Obrane mięso ryby zmiel w maszynce do mięsa.
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno po czym zeszklij na oleju.
Dodaj koncentrat pomidorowy i zmielona rybę. Wymieszaj i na bardzo wolnym ogniu duś rybę kilka minut, by smaki się połączyły. Dodaj 2 łyżki zmielonych orzechów, dopraw pieprzem ziołowym i solą, jeśli ryba jest mało słona.
Pastę przełóż do miseczki, posyp orzechami i odczekaj aż wystygnie. Podawaj do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz