Krem dyniowy zapiekany z makaronem i serem pleśniowym
- 1 niewielka młoda dynia lub 3/4 kg miąższu dyni
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka i seler)
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- posiekana natka pietruszki
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę i czosnek.
Przesmaż warzywa przez kilka minut po czym dolej wodę (tylko do poziomu warzyw). Po 5 minutach dodaj dodaj pokrojoną dynię - gotuj do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj wszystko blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dopraw krem solą i pieprzem ziołowym. Przełóż go do naczyń do zapiekania.
Dodaj ugotowany makaron pełnoziarnisty i posyp skruszonym serem pleśniowym.
Zapiekaj około 10 minut w gorącym piekarniku lub 3 minuty w mikrofalówce.
Podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz