Dziś już były ziemniaczki, surówka i ryba zapiekana w piekarniku.
Dorsz zapiekany z dynią, imbirem, cebulą i odrobiną miodu, z dodatkiem sera Castello i orzechów włoskich smakował wyśmienicie.
Miła odmiana w kuchni :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTT2lA2lZYHe08tA2sVlJTePI95gKuIIVXkcuUspaq1I_ljVCJMPrL-MiXo-7UoTDkeT90XTHLZD40yD4DXe8PTjJ-2S9lMvH9v7VUYrmD8m9uOObFm6UIM2n2oSDoP1Ncb7Ty7_fK4RUq/s640/DorszZap8.jpg)
Dorsz zapiekany z dynią i imbirem
- 1 mała młoda dynia lub 1/2 kg miąższu
- 4 średnie filety z dorsza
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duża cebula
- 3 cm kawałek imbiru
- 10 dag masła Lurpak klasyczne
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 dag sera Castello z niebieską pleśnią
- kilka skruszonych orzechów włoskich
- natka pietruszki i pieprz świeżo zmielony do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjPkc5HE0R6tdMZD8XKWu_BRiZ6ZI4kyi9ePZdN9Mzo9YreQzzYsF0cIMrp6lB98spg9e6pkLTJu4B2oTn_QY_uBcAXlrkPPkOJpe0vVbtC1BADZouchTbh73snFqsN-hEnDhxnzLRGGdP/s200/DorszZap1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmjIDX0AKOvK-Z9rTp7-QdavscWV9xJ7vZWJogeYDqkZOjv2UhStoKlpTnun2By6QcNwTHwi2z3fxZE0juUfbbyaNM-3yweq4q0FMUob2BqLrafqAhaxrejvY-sDYggK2km1ZILwjfX8hE/s200/DorszZap2.jpg)
Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin.
Obierz cebulę, imbir i dynię.
Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir.
Wyjmij rybę z mleka, osusz.
Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli. Posmaruj glazurą rybę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj49FKbPfFhK57U4tSoxKX1JPcQZLxjHsxn_aWmfz3j-6a1xb3eejVRm4L2ByIUfB-WYpWueBfFyGTaPzJgfc4w6dyoe0aXBydq3bI_svaMXpZry2eBMdAnOE-iMuyOLg-eL3GCsu7P-99D/s200/DorszZap3.jpg)
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpJRkPmGOrnEBDN79q_aObdol2ho1CjfGphslRQXdDMCqz3Z2-Yhkh_8chLZiNAYMZPQBL-FbZHDDMyqddSE_w-aEMrPxXBpmQIxuWFWj70zwhIX-_wLzrvhmx-uwBsO5Xs2zgnOf-Yg8r/s200/DorszZap4.jpg)
Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFJEILA5n2mmPyg581yhSURK9ro5usm4nfK6XRnvvfj3q4nYrCTNxGCyL1a8Z8PEbfimNvm1NTLem4gD96WIe_zOo0d1JCvZamjZQjKmn3eplQORr59rojlmbB_mASVHOAlsK52bMFlyCs/s200/DorszZap5.jpg)
Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhntA7Q9A32FJ2LJJnc1j2EUkgXgl3NdTMTn4pRfgdxW0fYCgyXK3VM7RV1-LKmLv8dqP6S7SFYVk7O_J8eNwseduw6yePEc8fTFZ9IYhH7gzhf8-XxSfIAJL4rj6YQGnK8DneF6sbBUwh0/s200/DorszZap6.jpg)
Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJy6Xr-LhH9qF5Tvrke9bIu4lkpXsfa6j57RWGspa44gUmkyVyjKxssx5jroik13WMBj5WLj1ryihTYHceTavfP9trbe1pHPyYG-cKdN7POR93Xk8-RSG8hZCyRgaQiyl9WgeahlCGBcP8/s320/DorszZap7.jpg)
Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni.
Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD0u3oS-r-MwpvbW8i_GuuLeH46igsAxPfUH4DVMKosdm_yAJUFDKu01BQuhBoCoP8r8yfV-lZ5DsxRGfnSQauBUHIACeYTvFnB9n6BbCbe-gvUyzhwYeHgHm7277v9axqj6YLVxD7xNc-/s640/DorszZap.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz