17 października 2013

Surówka lodowa z porem i żurawiną.

Wczoraj  na obiad była rybka zapiekana z dynią  i imbirem . Niestety nie zdążyłam opisać surówek.  Do rybki podałam sałatę z porem i żurawiną.  Postawiłam sobie ambitne zadanie, że nic z mojego ogrodu się nie zmarnuje! Więc jak na razie robię przetwory.... zapewne opiszę je wszystkie dopiero późną jesienią. Przyda się na przyszły rok!
A dzisiaj jeszcze zajmę się surówkami no i jak zdążę może jeszcze wrzucę jakiś zaległy temat.
  


Surówka lodowa z porem i żurawiną. 

  • niewielka sałata lodowa
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki drobno startych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól, biały pieprz i cukier trzcinowy do smaku
Umyj i osusz liście sałaty i białą część pora.
Sałatę porwij na niewielkie kawałki, pora pokrój na cieniutkie plasterki.
Rozłóż palcami plasterki pora na obrączki. Połowę z nich wsyp do sałaty.
Do śmietanki dodaj  sól, pieprz i cukier trzcinowy  do smaku. Im śmietanka jest bardziej kwaśna, tym dodaj więcej cukru.  Dodaj połowę orzechów. Wymieszaj dokładnie.
Polej sałatę śmietanką, delikatnie przemieszaj. 

 Górę posyp pozostałymi orzechami, porami i żurawiną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz