A dzisiaj jeszcze zajmę się surówkami no i jak zdążę może jeszcze wrzucę jakiś zaległy temat.
Surówka lodowa z porem i żurawiną.
- niewielka sałata lodowa
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki drobno startych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietanki
- sól, biały pieprz i cukier trzcinowy do smaku
Umyj i osusz liście sałaty i białą część pora.
Sałatę porwij na niewielkie kawałki, pora pokrój na cieniutkie plasterki.
Rozłóż palcami plasterki pora na obrączki. Połowę z nich wsyp do sałaty.
Do śmietanki dodaj sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku. Im śmietanka jest bardziej kwaśna, tym dodaj więcej cukru. Dodaj połowę orzechów. Wymieszaj dokładnie.
Polej sałatę śmietanką, delikatnie przemieszaj.
Górę posyp pozostałymi orzechami, porami i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz