Dziś już były ziemniaczki, surówka i ryba zapiekana w piekarniku.
Dorsz zapiekany z dynią, imbirem, cebulą i odrobiną miodu, z dodatkiem sera Castello i orzechów włoskich smakował wyśmienicie.
Miła odmiana w kuchni :)
Dorsz zapiekany z dynią i imbirem
- 1 mała młoda dynia lub 1/2 kg miąższu
- 4 średnie filety z dorsza
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duża cebula
- 3 cm kawałek imbiru
- 10 dag masła Lurpak klasyczne
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 dag sera Castello z niebieską pleśnią
- kilka skruszonych orzechów włoskich
- natka pietruszki i pieprz świeżo zmielony do posypania
Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin.
Obierz cebulę, imbir i dynię.
Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir.
Wyjmij rybę z mleka, osusz.
Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli. Posmaruj glazurą rybę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami.
Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią.
Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.
Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.
Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni.
Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz