9 grudnia 2012

Grzaniec jabłkowy

Oj zrobiło się zimno. Po powrocie do domu ze spacerku po mrozie dobrze jest napić się grzanego winka. Szybko można się rozgrzać.




Grzaniec jabłkowy


  • 400 ml wina jabłkowego (półsłodkiego)
  • 2 krążki suszonego jabłka
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • cukier cynamonowy do posypania











Do rondelka wlej wino,





 dodaj suszone jabłka









oraz miód.
 Postaw rondelek na gazie i bardzo powoli podgrzewaj.













 Gorące wino   wlej do szklaneczek. Do każdej włóż plasterek jabłka.
Posyp górę grzańca cukrem cynamonowym czyli mieszanką cukru i cynamonu.





Podawaj wino od razu na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz