Śledź w jabłuszku to rodzaj sałatki śledziowej ze sporą ilością śmietanki podana w kubeczkach zrobionych z jabłek. Środek jabłek został wydrążony i dodany do sałatki.
Tak podana sałatka będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, jeśli skusicie się na jej przygotowanie.
Śledź w jabłuszku.
- 4 rumiane jabłka
- 1 cytryna
- 2 płaty śledziowe
- pół pęczka koperku
- 150 ml gęstej śmietanki kremowej
- 1 biała niewielka cebula
- sól, pieprz i miód płynny do smaku
Jabłka umyj, przecinaj poziomo tak , by z górnej części powstała czapeczka.
Z dolnej części wydrąż gniazdo nasienne a następnie wyjmij miąższ zostawiając go około 1/2 cm przy skórce. Wybrany miąższ drobno posiekaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do niego posiekane drobno płaty śledziowe po uprzednim namoczeniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Dodaj do śledzi śmietanę i drobno posiekany koperek. Wymieszaj. Dopraw sałatkę solą, pieprzem i miodem do smaku.
Nakładaj sałatkę do wydrążonych jabłek, posyp startą skórką z cytryny uprzednio sparzonej i wyszorowanej.
Nakryj jabłka czapeczkami ozdobionymi pióropuszem z koperku.
Szkoda że nie lubię śledzi . :D
OdpowiedzUsuńNo tak - szkoda, bo są bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz tuńczyka możesz nim zastąpić śledzia.