7 grudnia 2012

Śledź w jabłuszku.


Śledź w jabłuszku to rodzaj sałatki śledziowej ze sporą ilością śmietanki podana w kubeczkach zrobionych z jabłek. Środek  jabłek został wydrążony i dodany do sałatki.
Tak podana sałatka będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu, jeśli skusicie się na jej przygotowanie.

Śledź w jabłuszku.


  • 4 rumiane jabłka
  • 1 cytryna
  • 2 płaty śledziowe
  • pół pęczka koperku
  • 150 ml gęstej śmietanki kremowej
  • 1 biała niewielka cebula
  • sól, pieprz i miód płynny  do smaku







Jabłka umyj,  przecinaj poziomo tak , by z górnej części powstała czapeczka.
Z dolnej części wydrąż  gniazdo nasienne a następnie wyjmij miąższ zostawiając go około 1/2 cm przy skórce. Wybrany miąższ drobno posiekaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do niego posiekane drobno płaty śledziowe po uprzednim namoczeniu. Dodaj  drobno posiekaną cebulę.






Dodaj do śledzi śmietanę i drobno posiekany koperek. Wymieszaj. Dopraw  sałatkę solą, pieprzem i miodem do smaku.

Nakładaj sałatkę do wydrążonych jabłek, posyp startą skórką z cytryny uprzednio sparzonej i wyszorowanej.











 Nakryj jabłka czapeczkami ozdobionymi pióropuszem z koperku.







2 komentarze:

  1. Szkoda że nie lubię śledzi . :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak - szkoda, bo są bardzo zdrowe.
    Jeśli lubisz tuńczyka możesz nim zastąpić śledzia.

    OdpowiedzUsuń