1 grudnia 2012

Kasza z tymiankową omastą.

No i czas Adwentu nastał.
Niebawem święta. Lubię przed czasem świątecznym, bogatym w różne smakołyki w czas adwentu
gotować skromniej. proste chłopskie jadło w nowoczesnej formie.
W ubiegłym tygodniu jedliśmy właśnie taką zwykła kaszę gryczaną.


Kasza z tymiankową omastą.

  • 200 g kaszy gryczanej (lub innej)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku








Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, do gorącej dodaj masło, wymieszaj.
W czasie gdy gotuje się kasza obierz cebulę i jabłka, pokrój je w piórka lub półplasterki.










Na patelni rozgrzej olej, zaszklij na nim cebulę, dodaj pokrojone jabłka, tymianek.
dopraw solą i pieprzem do smaku - duś około 5 minut pod przykryciem.







Do foremki włóż kaszę lekko ją ugniatając, wyłóż ją z foremki na talerz, dodaj usmażoną z jabłkiem i tymiankiem cebulę.



Dobrze smakuje z kubkiem kefiru lub zsiadłego mleka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz