9 grudnia 2012

Śledzie smażone w cieście.

To śląski przepis na obiad ze śledziem w roli głównej.

Śledzie smażone w cieście.


  • 4 wymoczone filety śledziowe
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • mąka
  • olej do smażenia
  • goździki do dekoracji





Żółtko wymieszaj z olejem i śmietaną, dosyp tyle mąki by otrzymać dość gęste ciasto (trochę bardziej gęste niż naleśnikowe). Ubij pianę z białka i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Śledzie osusz. Z każdego filetu wytnij  kilka małych rybek, które zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Miejsce oczu zaznacz goździkiem.






 Podawaj rybki z ziemniakami i kiszonym lub 
konserwowym ogórkiem. 





 Ja pokroiłam w plastry ugotowane 
w łupinach ziemniaczki i upiekłam  je a'la frytki. Z śledziem smakowały świetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz