Teraz będą nabierać mocy i aromatów, bo im dłużej leżą na ogół są lepsze.
Ta nalewka zaskoczyła mnie bardzo swoim smakiem i ostrością.
Chyba będzie jedną z moich ulubionych.
Imbirówka na miodzie
- 1/2 szklanki miodu akacjowego
- 1/2 szklanki startego drobno imbiru
- 500 ml dobrej jakości wódki
Starty imbir wymieszaj z miodem i włóż do słoika ze szczelnym zamknięciem.
Odstaw go na dobę, by imbir puścił sok. Do słoika dolej alkohol i odstaw na 2 tygodnie.
Wstrząsaj słoikiem od czasu do czasu. Po tym czasie przelej płyn przez gęste sito.
Jeśli nalewka jest dla Ciebie zbyt mało słodka - możesz dodać jeszcze płynnego miodu.
Zlej nalewkę do karafki, opisz i odstaw w ciemne miejsce.
Jeśli chcesz by była krystalicznie czysta musisz ją przefiltrować, choć uważam,że nie jest to konieczne.
Fajny pomysł, podoba mi się:-)
OdpowiedzUsuń