4 grudnia 2012

Imbirówka na miodzie

W ubiegłym tygodniu odfiltrowałam moje nalewki.
 Teraz będą nabierać mocy i aromatów, bo im dłużej leżą na ogół są lepsze.
Ta nalewka zaskoczyła mnie bardzo  swoim smakiem i ostrością.

Chyba będzie jedną z moich ulubionych.




Imbirówka na miodzie



  • 1/2 szklanki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki startego drobno imbiru
  • 500 ml dobrej jakości wódki






Starty imbir  wymieszaj z miodem i włóż do słoika ze szczelnym zamknięciem.
Odstaw go na dobę, by imbir puścił sok. Do słoika dolej alkohol i odstaw na 2 tygodnie.











Wstrząsaj słoikiem  od czasu do czasu. Po tym czasie przelej płyn przez gęste sito.
Jeśli nalewka jest dla Ciebie zbyt mało słodka - możesz dodać jeszcze płynnego miodu.
Zlej nalewkę do karafki, opisz  i odstaw w ciemne miejsce.
Jeśli chcesz by była krystalicznie czysta musisz ją przefiltrować, choć uważam,że nie jest to konieczne.






Domowe nalewki

1 komentarz: