2 grudnia 2012

Roladka jabłkowo-malinowa.


Ten przepis to też rodzaj marmoladki tyle, że  zwiniętej w rulonik.


Roladka jabłkowo-malinowa.
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka malin w cukrze
  • cukier biały do smaku i posypania 







Jabłka umyj pokrój w cząstki, wysyp pestki. Wsyp jabłka do garnka podlej odrobiną wody
i gotuj na małym ogniu dopóki się nie rozpadną. Dodaj maliny - zagotuj. Przetrzyj masę przez sito, dopraw do smaku  cukrem, jeśli trzeba i wymieszaj jeszcze ciepłą masę.


Pamiętaj  że jabłka po odparowaniu będą słodsze.
Na prostokątnej blaszce wyłóż papier a na nim masę jabłkową na grubość ok. 1 cm.

Susz masę w letnim piekarniku aż odparuje i stężeje.w połowie suszenia zroluj  masę w roladkę i susz dalej.













 Przed podaniem posyp roladkę cukrem i pokrój w plasterki.
Takie marmoladki możesz użyć do dekoracji ciast. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz