Ten przepis to też rodzaj marmoladki tyle, że zwiniętej w rulonik.
Roladka jabłkowo-malinowa.
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 1 szklanka malin w cukrze
- cukier biały do smaku i posypania
Jabłka umyj pokrój w cząstki, wysyp pestki. Wsyp jabłka do garnka podlej odrobiną wody
i gotuj na małym ogniu dopóki się nie rozpadną. Dodaj maliny - zagotuj. Przetrzyj masę przez sito, dopraw do smaku cukrem, jeśli trzeba i wymieszaj jeszcze ciepłą masę.
Pamiętaj
że jabłka po odparowaniu będą słodsze.
Na
prostokątnej blaszce wyłóż papier a na nim masę jabłkową
na grubość ok. 1 cm.
Susz masę w letnim piekarniku aż odparuje i stężeje.w połowie suszenia zroluj masę w roladkę i susz dalej.
Przed podaniem posyp roladkę cukrem i pokrój w plasterki.
Takie marmoladki możesz użyć do dekoracji ciast.
Takie marmoladki możesz użyć do dekoracji ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz