30 grudnia 2012

Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami

Może pomyślicie, że taka pieczeń to profanacja pięknej sztuki mięsa, jaką jest szynka.
Nie zawsze jednak jest to ładna kulka, którą można upiec w całości.
Gdy kupimy taką niezbyt foremną lepiej ją zmielić i zrobić coś na kształt pieczeni rzymskiej.
Ja tak właśnie zrobiłam, dodałam jałowiec i suszone borowiki - upiekłam pyszne mięsko, które można podać zarówno na gorąco jak i na zimno do pieczywa.


Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami


  • ok 1 kg wieprzowiny - szynki 
  • pół szklanki suszonych borowików
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 5 rozgniecionych ziaren jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do wysypania formy







Zamocz grzyby w małej ilości wody na pół godziny,  posiekaj drobno.









Z boczku wędzonego odkrój paseczki do dekoracji (do ułożenia choinki).
Resztę boczku zmiel razem z surową szynką, obraną cebulą i czosnkiem.
Do masy mięsnej dodaj jaja,pietruszkę, tymianek, grzyby - wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem po czym przełóż mięso do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki.
Ułóż na górze choinkę z boczku  - upiecz  w dobrze nagrzanym piekarniku (około godziny w temp 170 st.C w zależności od kształtu foremki, czyli grubości masy mięsnej).

1 komentarz: