Niebawem święta. Lubię przed czasem świątecznym, bogatym w różne smakołyki w czas adwentu
gotować skromniej. proste chłopskie jadło w nowoczesnej formie.
W ubiegłym tygodniu jedliśmy właśnie taką zwykła kaszę gryczaną.
Kasza z tymiankową omastą.
- 200 g kaszy gryczanej (lub innej)
- 2 kwaśne jabłka
- 2 duże cebule
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, do gorącej dodaj masło, wymieszaj.
W czasie gdy gotuje się kasza obierz cebulę i jabłka, pokrój je w piórka lub półplasterki.
Na patelni rozgrzej olej, zaszklij na nim cebulę, dodaj pokrojone jabłka, tymianek.
dopraw solą i pieprzem do smaku - duś około 5 minut pod przykryciem.
Do foremki włóż kaszę lekko ją ugniatając, wyłóż ją z foremki na talerz, dodaj usmażoną z jabłkiem i tymiankiem cebulę.
Dobrze smakuje z kubkiem kefiru lub zsiadłego mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz