26 listopada 2012

Rolady wołowo-wieprzowe.

Będąc ostatnio  w restauracji dwa razy zamówiłam roladę śląską.
Niestety mimo dość wysokiej ceny byłam rozczarowana. Cienka powłoka wołowiny a w środku rozsypujący się farsz. W pierwszej spora ilość mięsa gotowanego z cebulką.
W drugiej farsz dość mocno wędzony.
Wiadomo, że ładny kawałek wołowiny kosztuje sporo, ale na rozsypujące się mielone?
Chyba lepiej dać porządny kawałek wieprzowiny z wędzonką, która dodana na surowo ładnie się scali podczas duszenia.
Tak też zrobiłam...

Rolada wołowo-wieprzowa.


  • 4 płaty mięsa wołowego na rolady
  • 25 dag wieprzowiny (karkówki lub szynki)
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 szklanki wina


Mięso wołowe rozbij tłuczkiem. Wieprzowinę zmiel z boczkiem. Obierz cebulę, posiekaj ją i dodaj do mięsa.
Dopraw wieprzowinę solą i pieprzem - wymieszaj.






Nakładaj farsz na płaty mięsa i zwijaj w roladki. Obsmaż je na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Podlej winem. Gdy alkohol odparuje duś rolady pod przykryciem do miękkości podlewając wodą lub bulionem jeśli  trzeba. Podawaj  z kapustą i kluseczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz